Hoe open je een mousserende wijn?

 

Hier een stap voor stap een handleiding over hoe goed en veilig je een mousserende fles wijn opent.

 

Vergeet niet, je belangrijkste doel is het openen van de fles en niet het laten weglopen (spuiten) van de wijn!

 

Elke fles mousserende wijn, (Champagne, Cava, etc.) met een paar uitzonderingen hebben folie gewikkeld rond de buitenkant van de muselet (het ijzeren kapje om de kurk).

Vanaf nu is het belangrijk de kurk een veilige kant op te laten wijzen zodat, als de kurk denkt van je kunt me wat ik vertrek gewoon nu uit de fles, dat de kurk tegen niets en niemand aanknalt. Ook al zit de muselet er nog om, veiligheid voor alles!

De druk in een fles Champagne is maar liefst vijf keer hoger dan buitenlucht namelijk 5,06625 bar. Ter vergelijking; een autoband heeft gemiddeld 2 bar en een fietsband nog meer, tussen de 8 en 10 bar. Als de kurk dus ongecontroleerd de fles uit knalt, gaat dat met ongeveer 48 km per uur en maar liefst 80% van de, met moeizaam in de wijn gebrachte, CO2 vliegt je kamer in.

 

De kurk wijst dus in een veilige richting en één duim op de kurk.

Draai nu de muselet los, de muselet, als het goed werkt en dat doet het meestal, zorgt ervoor dat de kurk uit de fles niet schiet totdat je bent klaar om dat (zelf) te doen.

 

Verwijder de muselet voorzichtig en plaats onmiddellijk weer je duim op de kurk

Houd de fles in één hand (die met de duim op de kurk) en de andere hand onder de fles. Draai de fles, niet de kurk, langzaam en voorzichtig. De kurk komt omhoog en deze moet je verwijderen met een zacht sissend geluid en niet met een knal.

We noemen dit een zachte scheet, het geluid dat bij iedereen bekend is! 😉

Het is je gelukt en nu heb je de heerlijke mousserende wijn verlost van zijn afsluiting zonder de kostbare belletjes en de godendrank te verspillen.

Het inschenken van de mousserende wijn moet ALTIJD in een flûte, dan blijf het koolzuur langer behouden. Schenk eerst een klein laagje in de glazen en vul ze, te beginnen met het glas waar je mee startte, bij. Zo voorkom je dat er wijn over de rand van het glas loopt.

Salut, Santé, Proost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *