Wat is wijn

 

Iedereen lust wel eens een wijntje, jij ook wel denk ik zo.
Maar wat is wijn. Het wijnbesluit uit de warenwet zegt: ´wijn is een drank die ontstaat door het gisten van het sap van de druiven.´ Wijn is dus alleen maar wijn als het van druiven gemaakt is.
Bij opgravingen, in Mesopotamië,

Mesopotamië het huidige Irak.
Mesopotamië het huidige Irak.

het huidige Iran en Irak, vonden ze sporen van wijn die al 7000 jaar geleden was gemaakt. Het is dus al een hele oude drank. Door de handel verspreide de wijnbouw zich. Vanaf 3000 v Chr. zijn er veel afbeeldingen te vinden over de wijnbouw in Egypte.

Muurtekeningen 1500 voor Chr.
Muurtekeningen 1500 voor Chr.

Hoe ze voor het eerst wijn maakten is niet bekend. Waarschijnlijk zijn de druiven uit zichzelf gaan gisten en men ontdekte dat het sap een lekkere smaak gekregen had. Via Griekenland kwam de wijnbouw in Italië, het land wat toen Oenotria, land van de wijn, genoemd werd. Toen de Romeinen bijna heel Europa veroverden verspreiden zij de kennis verder naar landen zoals Frankrijk, Duitsland en Spanje. In die tijd was water niet altijd even schoon te noemen maar wijn was dit wel. De Romeinen hielden van wijn en namen op hun veldtochten de druivenplanten mee om op de plaats van bestemming een wijngaard te planten. In de Middeleeuwen dronken de mensen meer bier en hadden geen behoefte meer aan wijn. De wijnbouw kwam pas goed op gang toen het christendom er zich mee ging bemoeien. Elk klooster had zijn eigen wijngaard en de monniken maakten van de druiven de miswijn. De wijn werd eigenlijk allen maar jong gedronken omdat ze in die tijd geen bewaarmogelijkheden hadden. De wijn werd opgeslagen en verhandeld in kruiken of vaten. Stenen kruiken, amfora genoemd, zijn ook veel bij opgravingen gevonden.

 Romeinse aardewerken amfora kruik uit  1e/3e eeuw n. Chr.  Schatting veilingmeester € 200 - € 300

Romeinse aardewerken amfora kruik uit
1e/3e eeuw n. Chr.
Schatting veilingmeester
€ 200 – € 300

In de 17e eeuw werden de glazen flessen en niet veel later de kurk uitgevonden waardoor de wijn ook veel langer bewaard kon worden. Voor de uitvinding van de kurk sloten ze de fles af met bijvoorbeeld hars. Hars gaf een bijsmaak aan de wijn wat niet altijd een verbetering was. De positieve invloed van het hars vinden we nu nog steeds in de Griekse Retsina

ρετσίνα
ρετσίνα

(Grieks: ρετσίνα ). De meest voorkomende wijnfles van nu is die met een inhoud van o,75cl. Deze inhoud is in 1977 de Europese norm geworden. In de loop van de eeuwen is er natuurlijk veel aan kwaliteit toegenomen. De wijnboeren ontdekten dat de grondsoort, waar ze de druivenstok op lieten groeien, van grote invloed was op de kwaliteit van de wijndruiven. Ook de wijze van wijn maken is in de loop van de tijd veranderd tot een waar vakmanschap.

Salut, Koos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *