wijn-keuze in de supermarkt

Wat je veel ziet is dat mensen in de supermarkt hun keuze maakt voor een fles die minstens 12,5% alcohol bevat,

12% wel zo goed van smaak?
12,5% wel zo goed van smaak?

waarbij ze denken dat deze vast erg goed is. Dat is dus niet zo. Spaanse wetenschappers ontdekten dat rode wijn met een lager alcoholpercentage die vaak goedkoper is lekkerder smaakt. Dat kunnen we gaan testen door het te proeven en je dus geen wetenschapper voor hoeft te zijn.
Van wijnen met een hoger alcoholpercentage verwacht men dat ze voller en dus beter smaken. De prijs voor deze stevige wijn ligt meestal dan ook behoorlijk hoog. Maar een experiment van Spaanse neurowetenschappers komt tot de tegenovergestelde conclusie. 21 Testpersonen proefden verschillende soorten rode wijnen, en de wetenschappers analyseerden ondertussen met een scan welke reacties de wijntypes veroorzaakten in hun hersenen. Lager alcoholpercentage: meer smaak!
Uit de scans bleek dat de hersenactiviteit in het deel van de hersenen verantwoordelijk voor smaakintensiteit heviger was bij lichtere wijnen. Lichtere, eenvoudige rode wijn met een lager alcoholpercentage stimuleerde die specifieke hersendelen intenser. Ook het deel dat verantwoordelijk is voor het “beloningsgevoel” na lekker eten of drinken was actiever bij het drinken van lichtere wijnen. Ze veronderstellen dat de testpersonen door die hersenreactie meer aandacht besteden aan de verschillende smaken dan bij de zwaardere wijnen. Daardoor beschouwden ze de lichte wijn dus ook als lekkerder, ook al waren die wijnen niet gekozen omdat ze smaakvoller zijn. De smaak van wijn is iets wat persoonlijk is. Geen wetenschapper kan bepalen met welke hersenactiviteit dan ook, wat we wel en niet lekker vinden. Het is een feit dat iets met meer alcohol moeilijker te proeven is dan met minder.smaakpapillen

Alcohol verdooft je smaakpapillen. Was het ongeveer 30 jaar geleden zo dat er in een wijn een alcoholpercentage zat van ongeveer 12%, is het nu vaak zo dat er 15% in zit. De wijnmakers denken dat wijnen met meer alcohol meer gewaardeerd worden door de consument.
Bij het onderzoek is vermeld dat hieraan geen conclusie vastgesteld kan worden. Was het dan voor de lol? We zullen ons adres naar deze wetenschappers sturen zodat we bij de volgende wijntest mee kunnen doen als proefpersoon!
Salut, Koos Schnöink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *