WIJNWEETJE(S)

Wijnweetje(s)

 • Omdat wijnproeven in wezen ruiken is zijn vrouwen over het algemeen beter wijntesters dan mannen.
  Het ruiken van de wijn
  Het ruiken van de wijn

  Vooral vrouwen in hun vruchtbare leeftijd hebben een sterker reukvermogen dan mannen.

 • In de Romeinse tijd was het de vrouwen verboden om wijn te drinken. De man die zijn vrouw betrapte bij het drinken van wijn mocht volgens de wet zijn vrouw doden of van haar te scheiden. (wat een verschil) De laatste aantekening was terug te vinden in Rome 194 jaar voor Christus.
 • Werelds oudste fles wijn is dateert uit 325 na Christus en werd gevonden in de stad Speyer, Duitsland, in een Romeinse sarcofaag.
 • Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat het regelmatige drinken van rode wijn, de kans op hart – en vaatziekten, de ziekte van Alzheimer en een beroerte kan verkleinen. Maar dat wijn in bepaalde medische voordelen heeft, kan het een lichte stijging van bepaalde soorten kanker van het spijsverteringskanaal en een licht verhoogd risico op borstkanker veroorzaken. Dus zo zie je maar, geniet maar drink met mate
 • Wijndruiven
  De druif is de besvrucht van de plant Vitis vinifera die behoort tot de wijnstokfamilie. De plant is een klimplant. Naast de wilde soort zijn er veel cultivars, die wordt verbouwd als druivenstok, ook wel wijnstok of wijnrank genaamd.
  De druif is de besvrucht van de plant Vitis vinifera die behoort tot de wijnstokfamilie. De plant is een klimplant. Naast de wilde soort zijn er veel cultivars, die wordt verbouwd als druivenstok, ook wel wijnstok of wijnrank genaamd.

  zijn de meest aangeplante vruchten van de wereld.

 • De Romeinen ontdekten dat als ze de wijn mengden met lood ze de wijn langer konden bewaren. Als voordeel werd de wijn zoeter maar het nadeel was dat er veel ziektes en sterfgevallen door loodvergiftiging waren.
 • De Vikingen noemde, in het jaar 1000, Amerika Vinland wat wijnland of weiland betekent. Dit omdat ze er een overvloed aan inheemse druiven vonden.
 • Het centrum van het Griekse sociale leven was het symposium.
  Het Romeinse sociale leven.
  Het Romeinse sociale leven.

  Letterlijk betekent dat “Drinken samen” wat ook overvloedig gebeurde.

 • Een standaard glas droge witte of rode wijn bevat ongeveer 110 calorieën. Hoe zoeter de wijn hoe meer calorieën deze heeft
 • Het woord Champagne, een provincie in Frankrijk, betekend letterlijk “Open Land” Als gevolg van de wijnwetgeving mag geen andere streek of land zijn mousserende wijn Champagne noemen.
 • Er is mij gevraagd hoeveel druiven er in een standaard wijnfles, 0.75cl, gaan. Bij benadering is dat zo ongeveer 1,2 kilo. Het verschild per druivensoort. De Merlot is sappiger dan de Cabernet Sauvignon en het jaar. Bij de ene oogst hebben meer sap dan de oogst van een ander jaar. De weersomstandigheden hebben hier invloed op. Begrijpelijk dat een jaar met meer regen, meer sap geeft dan een jaar die droog verloopt.
 • Als je een fles rode wijn eenmaal hebt geopend zal de wijn zich gaan ontwikkelen.
  Met een Vacuvin kan je wijn langer bewaren door de zuurstof uit de fles te zuigen.
  Met een Vacuvin kan je wijn langer bewaren door de zuurstof uit de fles te zuigen.

  Een geopende wijn is dus beperkt houdbaar. De wijn reageert met de zuurstof in de lucht. Blootstelling aan de lucht zorgt ervoor dat de wijn veroudert. Bij de meeste wijnen zal een wijn al geoxideerd (zeer in smaak achteruit gegaan) zijn in één nacht. Als je geopende fles wijn wilt bewaren, dan kun je ze het beste afsluiten met een pomp die de zuurstof uit de fles trekt en deze luchtdicht afsluit.( Vacuvin)

 • In het oude Griekenland neemt de gastheer de eerste slok wijn om de gasten te verzekeren de wijn niet vergiftigd was, vandaar de uitdrukking ” Op je/uw gezondheid . ” In het oude Rome namen de Romeinen de Griekse traditie trouw, maar begonnen met het laten vallen van een stuk geroosterd brood in elk glas wijn om ongewenste smaken en een overmatige zuurgraad te verminderen.

Salut

Op Twitter zijn er al vele volgers die de wijnnieuwtjes van wijnweetje.nl volgen. Voor vragen kan je mailen naar wijnweetje@wijnweetje.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *