HANDIG EEN LIJST MET GERECHTEN EN WIJNTIP´S

 

 

VOORGERECHTEN

 • Heldere soep, bouillon; Geen wijn, eventueel als er bv. port, sherry o.i.d. in verwerkt is, maar is ongebruikelijk.
 • Gebonden soep; Hierbij past div. (versterkte)wijnen zoals sherry, madera, enz. mits ze droog zijn.
 • Gerookte vis; Gerookte vis met een nadrukkelijke vette smaak combineert niet goed met wijn(bv. paling, haring) betere combinatie´s zijn hierbij gedestilleerde soorten zoals wodka jonge jenever of aquavit. Bij fijnere vissoorten zoals gerookte forel, tong of schol kan je witte maar ook wel een rode wijn drinken. Denk maar eens aan een lichte niet houtgerijpte of licht houtgerijpte witte wijn zoals een Chablis.
 • Gerookte en gezouten vlees; Voorgerechten waarin deze ingrediënten overheersen gaan moeilijk met wijn.
 • Slakken; Aangezien ze meestal zijn klaargemaakt met een flinke hoeveelheid knoflook, is de combinatie moeilijk. In ieder geval een stevige, eenvoudige wijn zoals een eenvoudige Rioja.
 • Oesters; Drink hierbij een lichte droge witte wijn. Klassiek is de combinatie met een Chablis. De meeste Cauvignon wijnen die niet op hout gerijp zijn ook geschikt uit welk land dan ook.
 • Kreeft en krab; Met een warme (room) saus is een witte wijn met een stevige smaak. Chardonnay uit California of Zuid-Australie, witte Rhône wijn. Bij een koude kreeft past een iets “zoette” witte wijn omdat kreeft ook enigszins zoet van smaak is. Hierbij zou je kunnen denken aan een licht zoete Duitse wijn,
 • Garnalen; Droge en halfdroge wijn. Als de garnalen zijn verwerkt in een cocktail (met whiskysaus) oppassen i.v.m. zuren.
 • HOOFDGERECHTEN
 • Gekookte vis; Hierbij passen vele soorten witte wijn. Een goede combinatie, Loire-wijnen, Elzassers, etc.
 • Gebakken vis; Droge witte wijn die het kan opnemen tegen de sterke smaak van gebakken vis. Elzassers, Bourgogne, Bordeaux, Rioja, Chardonnays, etc.
 • Rood vlees; Hierbij is de keuze haast onbeperkt. Een Hermitage, Côtes du Rhone, of een niet te zware Châteauneuf, Shiraz uit de Kaap in Zuid-Afrika, een zeer goede en voordelige wijn vaak tegen den feestdagen te koop bij o.a. de lidl.
 • Wit vlees/kip Dit vraagt om een iets zachtere begeleiding. Als er niet te veel kruiden en/of saus gebruikt wordt kan je hierbij uitstekend een witte wijn gebruiken die toch een goede afdronk heeft. Ik denk hierbij aan, Elzasser wijnen uit Duitsland of een witte wijn uit Zuid-Afrika. Ook is het mogelijk om een lichte rode wijn te serveren. Bv. een Beaujolais of een lichte Rhône wijn.
 • Wild gerechten; Denk hierbij aan hertenbiefstuk, reerug, hazenpeper. Deze gerechten hebben een sterke smaak. Dus is het logisch dat we hier een stevige rode wijn bij schenken. Een Rode Bourgogne en een Rioja Reserva of Rioja Gran Reserva.
 • Eend en gans; Als deze vogels zijn gebraden blijven ze behoorlijk vet. Ook hier moet een iets stevige rode wijn bij worden gedronken. Een Côte du Bone of ook een lekkere Rioja uit Spanje.

KAAS

Geen Franse vergeet na het diner een kaasplank. Het natafelen met kaas is een gewoonte die er bij ons ook meer in komt. Het is heerlijk na te praten met een glas goede wijn en heerlijke stukjes verschillende kaas. Bij grote diners in Frankrijk schenkt men hierbij vaak de beste wijn van het diner.

 • Sterke kazen, blauw schimmel, roquefort, gorgonzola, hierbij een zoette dessertwijn zoals een Moscatel de Valencia of een Beaume de Vesusse, Sauternes of ook heel goed een Port.
 • Schimmelkazen; Zoals de camembert, brie, een niet te zachte rode wijn.
 • Hollandse kazen; Zijn ideaal bij een kaasplank ook de Fransman gebruikt zeker deze kazen.

 

NAGERECHTEN

 

Bij zoette nagerechten passen alleen zoette wijnen. Sauternes, Monbazillac, Cream Sherry (versterkte wijn) Madera, Port(versterkte wijn), Moscatel, zoette Champagne, div. Duitse wijnen e.d. Alleen bij bepaalde nagerechten kan je geen wijn schenken. Appels, peren, besvruchten, etc. Flensjes, taart en gebak zijn wel erg lekker met een dessert wijn.

Hoe zoeter de wijn hoe koeler je deze kan serveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *