Het kopen van een fles wijn.

Het kopen van een fles wijn.
Een fles wijn heb je zo gekocht. Daar is geen kunst aan. Maar is deze wijn dan ook goed?
Ik heb het hier niet over de smaakt of soort wijn, nee is de wijn nog wel goed? Hoe is de wijn die je wil kopen bewaard. In de supermarkt zijn de wijnen bijna allemaal uitgestald op stellingen of zelfs in dozen. Deze wijnen hebben een grote verkoopsnelheid en blijven dus niet lang in de winkel. De wijnen waar ik het over heb zijn de iets duurdere wijnen. Een fles wijn moet liggend worden bewaard. Dit omdat de kurk anders uitdroogt. De wijn oxideert naar wijnazijn omdat er zuurstof bij kan komen. Omdat de kurk altijd iets zuurstof doorlaat, het ademen van de wijn noodzakelijk voor de groei van de wijn, moet je nooit in dezelfde plaats verf, schoonmaakmiddelen of terpentine en dergelijke bewaren. De mogelijkheid is groot dat de wijn deze toevoegt aan zijn smakenpalet en dat is niet lekker! De beste bewaartemperatuur is tussen de 8 en 14 graden. Bij te lage temperaturen kan de wijn zich haast niet ontwikkelen en bij een te warme temperatuur gaat dat te snel.Wisselende temperaturen zijn slecht voor een wijn. De wijnen moeten droog bewaard worden. Van vocht komt schimmel. De bewaarplaats moet donker zijn, zonlicht, lampen vooral neon lampen hebben een slechte invloed op wijn.Neon straalt UV uit net zo als de zon. Misschien vind je dit ongeloofwaardig maar wil je weten in hoeverre dit waar is, kun je een simpele test doen. Koop twee dezelfde wijnen. Één leg je op een koele droge donkere plaats. De andere fles maak je vast aan een tl-armatuur. Dit moet natuurlijk wel een stevige lamp zijn. De fles die niet tegen de neonlamp zit omwikkel je met aluminiumfolie met de glanzende kant naar binnen. Natuurlijk moet de neonlamp wel het grootste deel van de dag branden. Na twee weken zet je beide flessen een paar uur rechtop in de kamer totdat ze allebei dezelfde temperatuur hebben. Ga ze nu maar eens vergelijken. Koop dus wijn die koel, donker en liggend is opgeslagen en nooit een fles die in de zon heeft gelegen!
Salut.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *